Zapraszamy do udziału w konkursie “Smacznie, zdrowo, kolorowo”, którego organizatorem jest SP118 we Wrocławiu. W tym roku jest „Nasze zdrowie z sadów, ogrodów, pól i łąk”.
Kategorie prac konkursowych :
Prezentacja multimedialna „Zioła w kuchni”– prezentacja w programie Power Point, Prezi; max. 20 slajdów; w prezentacji powinny zostać zawarte informacje na następujące tematy: wykorzystanie ziół w procesie przygotowania potraw, potrawy regionalne, zioła naszych okolic (opis, ilustracje, zastosowanie w kuchni); uczestnicy – uczniowie klas IV-VI;
Wiersz „Laurka dla ogórka” (pochwała wybranego warzywa) – objętość – max. 4 zwrotki czterowersowe czcionką 20; uczestnicy – uczniowie klas I-III,
Fraszka „Szlachetne zdrowie…” – pochwała zdrowego odżywiania, 1 format A4, czcionka Times New Roman 14, interlinia 1,5, max ilość wersów – 10.
Praca plastyczna w trzech kategoriach wiekowych:
Dzieci z przedszkoli oraz klas „0” Uczniowie klas I-III
ü „Podkładka pod talerz” –format A3; praca plastyczna z trwałego materiału, np: tektury, korka, plastiku, ozdobionego dowolną techniką o tematyce zgodnej z hasłem konkursu międzynarodowego; Przy ocenie uwzględniamy ewentualną pomoc osoby dorosłej w wykonaniu pracy konkursowej.
ü „Kukiełka z kuchennej szuflady”– wykonanie kukiełki na bazie drewnianych przyborów kuchennych – dużej łyżki, tłuczka itp.; kukiełka powinna przedstawiać kucharza/kucharkę wykonanego z dowolnych materiałów;
ü „Książka kucharska: Moje zdrowe drugie śniadanie”– format A3, 1 kartka w pionie, przepis składający się z listy składników, sposobu przyrządzenia, ilustracji lub zdjęcia gotowej potrawy, tekst pisany odręcznie lub wydruk z komputera. Przy ocenie uwzględniamy ewentualną pomoc osoby dorosłej w wykonaniu pracy konkursowej.
Uczniowie klas IV- VI
ü „Podkładka pod talerz” –format A3; praca plastyczna z trwałego materiału np: tektury, korka, plastiku, ozdobionego techniką decoupage o tematyce zgodnej z hasłem konkursu międzynarodowego;
ü „Moda kuchenna”/fartuch+ rękawica/ komplet dla kucharza wykonany z tkanin wg własnego wzoru i pomysłu; Max.5 prac z jednej placówki, 10 prac z zagranicy Przy ocenie uwzględniamy ewentualną pomoc osoby dorosłej w wykonaniu pracy konkursowej.
ü „Książka kucharska : „Mój zdrowy obiad” – zdrowe obiadowe menu: zupa + drugie danie + deser, format A3, max.3 kartki w pionie, przepisy składające się z listy składników, sposobu przyrządzenia, ilustracji lub zdjęcia gotowej potrawy, tekst pisany odręcznie lub wydruk z komputera.
Dzieci wykonują prace samodzielnie i indywidualnie, (ewentualnie dopuszczalna jest niewielka pomoc osoby dorosłej). Błędy ortograficzne wpływają na ocenę prac literackich,
Prace oddajemy nauczycielom do 15 marca 2016r.